Der er økonomi i at inkludere udsatte unge

Rockwollfonden har sat sig for at gennemføre en undersøgelse af hvad der sker med udsatte unge, og hvor mange af disse som egentlig kommer i arbejde eller bliver stående udenfor uden at komme i arbejde eller uddannelse.

Marie Louise- Schultz-Nielsen og Jan Rose Skaksen fra Rockwollfondens forskningsenhed har netop i denne uge udgivet det første arbejdspapir omkring den økonomiske gevinst ved at inkludere de udsatte unge - også kaldet arbejdspapir nr 39 (tryk her for at downloade arbejdspapiret)

Forskningschef for RockwollFondens Forskningsenhed Jan Rose Skaksen fortæller overfor HandicapPortal.dk, at arbejdspapiret er grundlaget for at skyde et større projekt igang, hvor man ønsker at se nærmere på målgruppens adgang til arbejdsmarkedet og hvordan man kan hjælpe disse til at komme ind på arbejdsmarkedet.

I analysen ses der på unge i aldersgruppen 25 til 29 år som to år i træk, hverken er i job eller under uddannelse. Der er ca. 5.000 af disse unge pr. årgang, svarende til, at de udgør mellem 7 og 8 procent af en ungdomsårgang. 

Jan Rose Skaksen fortæller også til HandicapPortal, at man ikke har i analysen et overblik over hvilke karakteristika disse unge har, herunder om hvor mange af dem har specielle behov, men at man nu med det planlagte projekt vil undersøge hvor mange der har nogle specielle behov af disse 7-8 % af en ungdomsårgang der ikke kan etablere sig på arbejdsmarkedet.

Rockwollfondens analyse giver ikke noget svar på, hvordan man kan lykkes med at integrere udsatte unge på arbejdsmarkedet, og derfor er man gået i gang med det store projekt, som skal løbe i perioden 2015-20 hvor fonden sætter særligt fokus på unge mennesker, der starter voksenlivet uden en uddannelse i bagagen og uden de øvrige færdigheder der kræves for at kunne begå sig og få fodfæste på arbejdsmarkedet. 

Hyppigt har disse unge en række udfordringer som de kæmper med på sociale, personlige og familiemæssige områder. Derfor støtter RockwollFonden disse evidensbaserede forskning med fysiske projekter for at finde løsninger på denne gruppes udfordringer.

Stor kritik af Socialministers udtalelse om at unge uden arbejde er forældrenes ansvar 

Socialminister Karen Ellemann var i Jyllands-Posten ude og fortælle, at hun mener at en løsning som træder frem, nemlig forældreansvaret på spørgsmålet om hvordan kan man løse årsagerne til de unges problemer som er mange og forskelligartede. Det fortalte hun efter at Rockwollfondens rapport var udgivet. Det koster statskassen 12-15 milliarder kroner om året. "Vi står på en brændende platform, som vi som samfund ikke har råd til, at så mange mennesker står uden for samfundet" fortæller hun til Jyllands-posten.

Det har medført en række reaktioner fra forældre til børn med specielle behov. 

En af disse er Tina J, som er mor til en dreng på 15 år, der har specielle behov. I en tråd på TV2 Østjyllands statusopdatering omkring kritikken af skolereformen skrev Tina at hun havde skrevet til Socialminister Karen Ellemann "Du udtaler idag at i de 7-8% af en ungdoms generation der ikke er igang med uddannelse eller arbejde, skal placeres et forældre ansvar ! Langt hen af vejen er jeg enig i at børn er forældrenes ansvar. Jeg vil dog meget gerne være nysgerrig på om de 7-8% af unge, i virkeligheden er de unge som undervisningsministeriets og PPR i årevis har svigtet? De børn der trods forældres evige kamp ikke er blevet set eller taget hånd om? De børn der er blevet opbevaret i tilbud der ikke har taget højde for perceptuelle eller kognitive behov. De børn som har lært at slå i frustration, at mistro lærere fordi der har manglet forståelse for metode til at lærer disse børn noget. De børn der trods udredninger fra læger, fysio og ergoterapeuter aldrig bliver mødt i deres behov, men kun i hvad man vil levere ????? Er det de børn vi taler om....

Tina J fortsætter "....Det er jeres svigt ! Ikke læger, ikke fys og ergo, ikke psykologer. Jeres. For man har aldrig lyttet til anbefalinger, men bare afgjort, det plejer vi ikke i normal området, så det er for dyrt, det må kunne gøres for mindre !!! Så mit lille mirakel som er klog, sød, velopdraget og istand til at lærer under de rigtige omstændigheder er blevet syltet af jer, fundet uværdig og det samfundet og skole har lært ham til nu er " jeg er bare for dum, så jeg kan lige så godt give op" ikke på vilkår om jeg vil acceptere at det alene er et forældre ansvar. Trives man ikke i skole, får man ikke lært at alle kan noget forskelligt og stadig være værdifuld. Så knækker filmen og man giver op. Så er det den gruppe du taler om?! Så undskyld mig, så ligger ansvaret ikke i mit manglende forældre ansvar. Men i jeres forvaltning, og det er det værste svigt af alle !!!! Så har i godt nok sparret kortsigtet, men nu på den lange bane hvor det så koster vil i ha en prygelknabe og sender den videre til mig som forældre. Det er på ingen måde i orden og dybt ugennemsigtigt. Jeg lover dig jeg ALTID tager mit forældre ansvar alvorligt ! Kan du love det samme ...."

NExTWORK skal afprøve nye veje til at få udsatte unge i arbejde

Udover selve forskningsarbejde som RockwoolFonden er kendt for, så vil selv samme fond nu også afprøve det netværk, hvor udsatte unge og virksomheder sammen tager ansvar for at finde praktikpladser ved at fokuserer på interesser og motivation. Målet med NExTWORK er at få udsatte unge i varigt job eller uddannelse. Med initiativet NExTWORK går Rockwool Fonden nye veje i forsøget på at mindske problemet. Roskilde kommune er som den første med til at afprøve det nye tiltag.

Læst 1472 gange Senest ændret onsdag, 27 januar 2016 20:14
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)

HANDICAPPORTAL.DK

HANDICAPBARN.DK

HANDICAPFORHOLD.DK

FERIE-FRITID

Nyhedsmail

Tilmeld vores e-mail Nyhedsbrev for at få øjeblikkelig opdatering når som helst