Indhentning af sundhedsdata er blevet big business

Indhentning af sundhedsdata er blevet big business

Sundhedsdata er blevet big business - så enkelt kan det efterhånden beskrives, da køb af firmaer som håndterer sundhedsdata handles i miadollarklassen. 

IT-koncernen IBM, der ellers er kendt for sine computere, har etableret en forretningsenhed indenfor sundhedsdata, som de kalder Watson Health. Gennem dette forretningsdivision har IBM netop gennemført sin fjerde handel indenfor sundhedsdata. Med det fjerde opkøb har IBM aftalt at købe Truven Health Analytics for ikke mindre end 2,6 miliarder dollars (lige knapt 17,5 mia Dkr), og købet er det fjerde opkøb på blot mindre end et år. Det skriver BlombergBusiness.

Truven  Health Analytics håndterer og analyserer sundhedsdata, der er genereret af sundhedsindustrien, og har mere end 8.500 klienter, som omfatter både hospitaler, forsikringsselskaber og offentlige institutioner.

Watson Health skal vende de sidste knapt 4 års faldende salg hos IBM, og selskabet investerer voldsomt i Watson Health divisionen. Watspm er IBM's samling af kunstig-intelligens teknologier, som bruges til at fortolke datamønstre, hvor programmet også kan analyserer og forudsige datamønstre udfra indhøstede data.

"De fleste af de data i sundhedsvæsenet er i forskellige databaser," Deborah DiSanzo, general manager hos IBM Watson Sundhed, sagde i et interview. Truven teknologien indeholder sundhedsdata fra omkring 215 milioner mennesker, og når disse data bliver integreret med øvrige data IBM har fra Flet Healthcare, Explorys og Phytel så har man sammenlagt sundhedsdata fra godt 300 milioner mennesker.

Store opkøb tidligere

Så sent som i august 2015 var IBM også ude med den store pengepung for at opkøbe teknologi og sundhedsdata. Her købte IBM Flet Healthcare for 1 milliarder dollars (ca 6,7 mia dkr), der skal indarbejde den medicinske virksomheds billedbehandlingstyringsplatform med Watson Health's dataanalyseværktøj.

Watson er blevet testet på eksisterende medicinske platforme og indeholder også apoteksalgsdata for at se om nogen tendenser opstår.

Watson-divisionen i partnerskab med CVS med uhyggelige konsekvenser

I sommeren 2015 offentliggjorde IBM at deres Watson-division havde indgået partnerskab med CVS Heath Corp, hvor denne bruger Watson analyseteknologi til at forsøge at hjælpe kunderne bedre sundhedspleje. Målet er at forudsige, hvilke individer, der er i risiko for faldende sundhed og tilskynde patienter til at holde sig til de medicinske produkter.

Det er derfor med stor sandsynlighed at medicinalindustrien har stor interesse i at få så mange sundhedsdata frem som muligt, og i forbindelse med at der kan udvikles nye medicinske produkter. 

Ifølge de oplysninger som BlombergBusiness kommer med, så skal brugen af Watson-teknologien være en udvidelse af CVS's bestræbelser på at analyse de megadata om kundernes recepter og medicinske baggrunde, som systemerne indeholder af sundhedsdata, så medicinalfirmaet skal bruge oplysningerne til sådanne formål som at kontakte patientens læge, hvis denne ikke bruger sin recept.

Hvis BlombergBusiness's oplysninger står til trone, så er det uhyggelige konsekvenser, som indhentningen af sundhedsdata vil medføre. Man anfører fra CVS Health Care, at det er for at hjælpe folk, så de ikke bliver mere syge.

Et andet scenarie som også kan tænkes er brugen af sundhedsdata hos forsikringsselskaber, som IBM har oplyst også bruger deres sundhedsdata. 

I Danmark arbejdes der også på indhentning af sundhedsdata

Sundhedsdata er også blevet hentet tidligere fra borgerne. Hvem husker ikke balladen om DAMD, hvor man indsamlede de praktiserende lægers notater ind. Herudover indsamler det store projekt Skolesundhed.dk sundhedsdata fra skolebørn og deres familier. Data som på sigt kan sælges for store summer ligesom i USA, er det det danske befolkning ønsker at deres sundhedsdata skal blive en handelsvare på ligefod med andre ting?

Brugere af Apple produkter også ramt af indhentning af sundhedsdata

Apple inc er gået sammen med IBM, medicingiganten Johnson & Johnson samt Medtronic Plc om at skabe en teknologi, som vil gøre det lettere sundhedsvirksomheder blandt andet medicinalfirmaer om at analysere patientdata. Sammen vil de skabe en forretningsendhed med mindst 2.000 specialister, har IBM offentliggjort i en erklæring om projektet.

Apple har været en af de virksomheder, der lader forbrugerne indsamle wellness data via den nye SmartWatch og iPhone og iPad med sin HealthKit sundheds- og fitness-overvågningssystem.

Data fra Apple's HealthKit vil sundhedsdata køre direkte over på Watson Health Cloud. Via Apple ResearchKit vil medicinske forskere tilmelde brugere som samtykker til Watson Health Cloud systemet.

Store pengebeløb på spil

Det er ikke alene IBM som anvender store summer på indhentning af sundhedsdata. USA's præsident Barack Obama har bedt Kongressen om en svimmelende sum på 215 millioner dollars til at skabe en sundhedsdatabank hvor genetiske og sundhedsdata skal bruges til at udvikle pesonlig medicin.

HANDICAPPORTAL.DK

HANDICAPBARN.DK

HANDICAPFORHOLD.DK

FERIE-FRITID

Nyhedsmail

Tilmeld vores e-mail Nyhedsbrev for at få øjeblikkelig opdatering når som helst